METILPARABĒNS

METILPARABĒNS

Iekšējo tirgu, rūpniecību, uzņēmējdarbību un (mazie un vidējie uzņēmumi) MVU deleģē ES PATĒRĒTĀJU DROŠĪBAS ZINĀTNISKJAI KOMITEJAI (SCCS) zinātniski pamatot drošu metilparabēna izmantošanu kosmētikas līdzekļos.

Eiropas Komisija 2018. gada 7. novembrī apstiprināja Regulas (EK) Nr. 1223/2009 pārskatu par vielām, kuri iespējams nelabvēlīgi ietekme uz cilvēka endokrīno sistēmu (ED).

Kosmētikas regulā nav skaidrus noteikumus par vielām, kurām piemīt endokrīno sistēmu graujošas īpašības.

Ieinteresētas puses 2019. gada sākumā pamatojoties uz iegūto informāciju vienojas par 28 potenciālo ED sarakstu.

Metilparabēns ir starp 10 vielām šajā sarakstā, kuru izpēte ir ārkārtīgi svarīga.

Metilparabēns (CAS Nr. 99-76-3, EK Nr. 202-785-7), ķīmiskais nosaukums: methyl 4-hidroksibenzoāts pašlaik tiek regulēts kā konservants (Regula (EK) Nr. 1223/2009, V pielikums, 12. pozīcija) ar maksimālo pieļaujamo koncentrāciju līdz 0,4% (kā skābe), ja to lieto atsevišķi, vai līdz 0,8% - esteru maisījumiem (V pielikums, 12. pozīcija).

Dažādi augi satur metilparabēnu. Metilparabēnu var arī sintezēt izmantošanai plašā produktu klāstā - kosmētikā, pārtikā un farmācijā, jo metilparabēnam ir plašs pretmikrobu darbibas spektrs un metilparabēns ir arī efektīvs pret rauga sēnītēm un pelējumiem.

Darba uzdevumi SCCS:

  • 1. vai metilparabēns ir drošs kā konservants kosmētikas līdzekļos koncentrācijā ne vairāk kā 0,4% (kā skābe), ja to lieto atsevišķi, un ne vairāk kā 0,8% - esteru maisījumos (Regula (EK) Nr. 1223/2009, V pielikums, 12. pozīcija)?
  • 2. kāda ir maksimālā metilparabēna koncentrācija, kuru uzskata par drošu kosmētikas līdzekļos?
  • 3. vai ir papildus zinātniskas bažas par metilparabēna izmantošanu kosmētikā?

Izpildes termiņš: 9 mēneši.

Apstiprināts: 2022. gada 3. februārī.

Tiešsaite: https://ec.europa.eu/health/system/files/2022-02/sccs2022_q_001.pdf